Vraag van de week | leiderschap
Leiders die zelf niet veranderen, wat te doen?
DOOR
DANIEL LUTZ
31 JANUARI 2017
Een klant legde laatst een bekend fenomeen voor: leiders die in hun organisatie wendbaarheid, verandering als way of life, promoten -soms zelfs pushen-, maar tegelijk zelf weerstand bieden aan verandering op bestuurlijk niveau. En ook hun eigen leiderschapsstijl van een flinke teflonlaag hebben voorzien.
Niet ideaal natuurlijk, maar begrijpelijk vanuit menselijk oogpunt. Iedereen aan de top zit daar door de status quo. Dus elke verandering is een impliciete bedreiging voor hun autoriteit.
Precies daarom werkt een peer-to-peer veranderaanpak zo goed. Deze aanpak kan zelfs zonder 100% buy-in van het bestuur organisatieverandering ondersteunen. Als puntje bij paaltje komt willen alle goede leiders hun mensen en organisatie het goed zien doen. Dus wanneer ze positieve verandering voor hun neus zien gebeuren (dankzij de peer-to-peer sociale beïnvloeding natuurlijk!), kunnen ze niet anders dan meedoen.
Bam!
“Elke verandering is een impliciete bedreiging voor hun autoriteit.”
Wil je nieuwe inzichten rechtstreeks in je inbox?
Abonneer je op onze nieuwsbrief.
Influencers binnen Eneco Groep werken aan de toekomst
“Eneco in de toekomst zie ik als één groot netwerk van zelfsturende teams,” vertelt influencer Christian Dietzel. Hoe werkt een groot verandernetwerk van invloedrijke collega’s aan hun missie: duurzame energie van iedereen?
Hoe je hersenen je slechte dingen laten doen na ‘goed’ doen
‘Jezelf prijzen voor ‘goed’, moreel gedrag verhoogt de kans dat je daarna iets ‘slechts’ gaat doen. Maar wat moet je dán doen?
Wat leren pubers leiders over leren en verandering?
Werknemers zijn in een identiteitscrisis: ze moeten opeens anders zijn en doen. Zoals pubers. Wat kunnen deze transformatie-experts leiders leren?