Selecteer een pagina

Ons verhaal

Er waren eens…

 

Dit laat zich vertellen als een soort epos. Het begint met onze twee idealisten, Egon en Moniek,  die op een lange zoektocht gaan, om te ontdekken dat de draak die ze willen verslaan degene is die ze thuis achtergelaten hebben.

In Rwanda (ja, ontwikkelingswerk) ervaarden zij dat veel mensen hun eigen situatie probeerden te veranderen maar de juiste voorwaarden niet aanwezig waren om dat te kunnen. En dat een deel van de oplossing daarvan bij mensen thuis in Europa lag. Na twee jaar kwamen ze terug als realistische idealisten.

Als goede feeën zouden bestaan en Egon en Moniek drie wensen zouden mogen doen, dan zouden ze dit vragen:

1. De ultieme kennis van hoe mensen veranderen, vooral van wat hun gedrag verandert
2. Het geheim hoe je verandering viraal laat verspreiden
3. Een lang en gelukkig leven (om nog meer impact te hebben natuurlijk!)

Bij gebrek aan een goede fee gingen ze zelf op pad om hun wensen uit te laten komen. Met hun gecombineerde kennis van management, psychologie en persuasive technology brachten ze Snowballs & Flywheels (roepnaam: ‘SnowFly’) op de wereld: een sociale onderneming die van aanpakken houdt, een laboratorium voor duurzame verandering.

Het eerste product (Treemagotchi) maakte het in 2009 en 2010 meer dan 27.000 Nederlanders makkelijk en leuk om duurzamer te leven. Het geheim achter dit succes was een peer-to-peer aanpak: ze wisten beheerders van grote social media groepen (toenmalige ‘Hyves’ groepen) te verleiden tot duurzaam gedrag en die activeerden hun eigen achterbannen om datzelfde te doen. En die mensen deden hetzelfde in hun netwerk. Enzovoort, enzovoort.

Door de jaren heen heeft Snowballs & Flywheels haar peer-to-peer aanpak continu verfijnd en paste het vanaf 2011 toe binnen bedrijven. Centraal stond nog altijd de verspreiding van gedrag via invloedrijke peers in hun eigen netwerk. De inzet van social technology (waaronder het eigen bekroonde platform), was vaak een belangrijk onderdeel om dit proces te versnellen en op te schalen. Dit alles altijd op een zo plezierig prikkelend en boeiend mogelijke manier. Want een beetje humor doet wonderen.

Na zo’n tien jaar vonden ze het welletjes en gaven ze het platform over aan de sociaal ondernemers van the2bcollective.com.

En ze werkten nog lang en gelukkig.

Snowballs & Flywheel waren...

Daniel Lutz

Daniel Lutz

 

Moniek Zegers

Moniek Zegers

 

Egon de Bruin

Egon de Bruin

 

Maurice Voogd

 

Wieger de Leur

Wieger de Leur

Wieger de Leur

Stephan van der Meer

Share This